5 saker du bör göra innan du köper bil

Att köpa bil är verkligen ett stort beslut. Oavsett hur mycket pengar du har, är en bil är ett stort köp. När man ska spendera så pass mycket pengar kan det vara svårt att ta reda på hur man ser till man får mest för pengarna. Om du gör ett litet fel i processen kan kosta dig runt 10% i slutändan. Det är ett obetydligt nummer om det är t.ex. skatt, men 10% av priset på en bil är ett belopp som kan kosta dig flera månaders arbete. Läs om vad du behöver veta innan du köper bil här.

De flesta föredrar att köpa en helt ny bil, men även de som har budgeten för det gillar inte att bli av med så mycket mer pengar än om de hade köpt bilen ny. Detta är något du bör tänka på: hur mycket pengar kan du spara om du köper samma bil begagnat? Om du föredrar att köp en ny bil istället för begagnade bilar behöver du självklart även hitta det stället där du får mest för pengarna.

Om du däremot bestämmer dig för att köpa en begagnad bil är det viktigt att du har koll på i vilket skick bilen är. Du gör det först och främst genom att kika själv, men om du inte riktigt har bra kontroll, är det bäst att du får en bilmekaniker att utvärdera bilen.

Nu tänker du kanske att det inte är nödvändigt att betala för en mekaniker om bilen nyligen blivit besiktad. Det må vara sant, men innan du litar blint på det som säljaren berättar är det en bra idé att slå upp bilens registreringsskyltnummer på nätet där du kan ta reda på när bilen faktiskt blev besiktad, m.m.

Oavsett om du köper en begagnad bil eller en ny bör du överväga om det verkligen är värt att spendera så pass mycket pengar på en bil. Många kan enkelt klara sig med en cykel eller två. Det är inte bara mycket billigare utan det är också mycket bättre för miljön och din hälsa. Bränsle och själva produktionen av bilen är skadlig för miljön och då är det bättre att cykla än att sitta och flytta foten upp och ner.

Slutligen är det alltid en bra idé att tänka på budgeten. Om du köper en billigare bil kan du kanske betala tillbaka billånet snabbare eller ha råd med fler semestrar med familj eller vänner. I slutändan är det dina pengar och därmed även ditt beslut, men bara tänk efter lite extra innan du köper något så stort som en bil.

Must Read